14 July 2007

Kurvy, anjeli a dokonalosť

"Keď vy chcete byť také dokonalé" - zašveholil Fan dneska pri debate nad zmrzlinou.
Nemyslím si, že chceme. Aspoň ja nie. Iba neviem byť nedokonalá. Neviem povedať "dosť", neviem povedať "toto teda nie", neviem povedať "nerob mi zle". Neviem buchnúť po stole. Nie, kým nie je neskoro na takéto slová. Viem to len vtedy, keď tieto slová strhnú so sebou lavínu, ktorá pochová všetko, všetko zničí. A vtedy som veľmi zlá.

Aj z plátna dnes zaznelo - "Čo ak som aj ja vnútri už zlý?" "...každý mamé svetlú aj temnú stranu, záleží na tom, podľa ktorej konáme."

Niekedy sa to pýtam sama seba. A niekedy viem, že vyhráva temná strana. Ospravedlňujem si to pretlakom citov, stresom, blbosťami... Ospravedlňujem sa pred sebou. Že nie som tá dobrá, tá milá, tá nežná. Že nedodržiavam štandardy. Že dusím vnútri žeravé bahno, ktoré aj tak exploduje. Že potom sú ľudia prekvapení, lebo ubližujem hlava nehlava. Prečo ste prekvapení?
Ja nie som dobrá. Nie je mi cudzí ani hnev, ani cynizmus, ani provokatérstvo, ani chlad, ani nezáujem, ani nenávisť. Kričím, keď po mne chcú, aby som sa správala ako dospelá, keď potrebujem objatie. OBYČAJNÉ objatie. Vraciam nadávky, keď ma titulujú špinou, kurvou. Viem nájsť odpovede na ostnaté slová. Je mi úplne jedno, či niektorí ľudia trpia, keď boli ľahostajní k mojej bolesti. Závidím úspech, ktorý mne ušiel pre hlúposť a smolu. Ignoruješ - ignorujem. Blokujem hovory, správy, lebo nemožem čítať tú pretvárku, lebo nemožem ani cítiť, že je v nich radosť, bezstarostnosť, lebo ja nemám a chcem. Je mi zle z ľudí, je mi zle zo seba.
A tu sa asi hrám na dobrú...

Dokonalosť kuriev je v tom, že to o nich všetci vedia a všetci to akceptovali. Nik od nich nečaká správanie dámy a nik sa nerozčúli nad podrazom. Anjel sa potkne a je z toho škandál, lámu sa palice, biela farbí na čierno. Pretože anjel má byť anjel stále. Spravodlivé dvojaké metre.

"Tento svet nie je fér." Ani ja nie som fér. K dokonalosti mi chýba nekonečno. Kopec priestoru na zlepšovanie. Akurát sa mi vždy zlepšovať nechce. Úderom nezabránim. Ale ani ma nehne nastavovať niekomu druhé líce.

8 comments:

  1. v tomto poste bolo vsetko. Od prinania, ze vlastne nevies byt nedokonala az po priznanie, ze tak ako vsetci ostatny taka presne si. Takze ja to vidim tak, ze to chce len taku malickost dost tazku. Prijat tu svoju nedokonalost. Lebo inak neverim tomu, ze by si vedome chcela konat inak nez ako to prave teraz najlepsie dokaze. Ved ta poznam :) Takze... Ak lepsie nedokazes nema zmysel sa za to trestat. Zasa prilis mudrujem. Ved - poznas ma.

    ReplyDelete
  2. Anonymous3:50 AM

    Draha Medenka...Máš v sebe dobro a aj zlo, presne ako hovoríš, že“...každý mamé svetlú aj temnú stranu, záleží na tom, podľa ktorej konáme. Si stale nad vecou a vidíš do všetkých a do všetkého.Si stale o krok vpredu.Si anjel a aj ďiabol zároveň.Žiješ svoj život naplno a keď si myslíš,že už maš maximum,chceš ešte viac,nikdy spokojná, chceš byť všade tam,kde môže ľudská noha vkročiť,robiš a berieš všetko čo je určené pre ľudí,nikdy nemáš dosť, chceš všetkých a všetko.Viac a viac.Viac vzrušenia, strachu, nenávisti, puchu, klamstva a bolesti.Bažíš po tom (profesianálka)...Baží po tom diabol v tebe,nemôžeš si pomôcť a ani nikto.Kradne a klame kde sa dá, žije v noci. Prečo to všetko,pýtaš sa sama seba,prečo nie si ako ostatní (normální),prečo???
    Stáva sa to ak si prestaneš vážiť samu seba,ak sa tvoje vnútorne, podvedome Ja stane menej cenne, hamblivé, nespokojné možno so sebou samou.(Medenka=si ryšavá) Vtedy sú všetci viac, dôležítejší,- radšej mlčať a počúvať klamstvá.
    Anjel v tebe ľúbi každú živú bytosť, každého vtáčika na oblohe, rastlinku na lúke, kamienok v jazierku.Raduje sa zo života, z maličkosti nedokáže sa hnevať, odpusti každému, je plný lásky a má čisté srdce.Nikdy nepovie nikomu Nie, lebo vie, že každý ma v sebe skryty kus dobra a lásky.To vidi len on…
    Diabol s Anjelom v tebe vedu boj, kde raz vyhráva jeden inokedy druhý, avšak dnešný zlý a skazený svet dáva viac síl a väčší priestor tvojej temnej stranke, podľa ktorej konáš…
    Svet nie je fér, pravda, ale ty nie si svet…A dokonalosť tú má len jedina osoba… :)
    Všetko dobré…

    ReplyDelete
  3. Fiha, aky rozbor mna. Mily/a sifon, mas v niecom pravdu a v niecom ju nemas.
    Ale totok by som vazne rozobrala radsej osobne.

    ReplyDelete
  4. napis ak chces... sifa@pobox.sk

    ReplyDelete
  5. ak si vycistis schranku, tak ti ten mail aj dojde

    ReplyDelete
  6. Anonymous11:13 AM

    Viem presne o com hovoris! Myslim, ze viem..Som dost podobny.

    ReplyDelete
  7. tak uz viem ako to je segricka.tak som ta nasiel..esteze ma apa upozornil

    ReplyDelete